در این مقاله ما به معرفی مهمترین سامانههای اینترنتی ایرانیان خارج از کشور میپردازیم.
سامانههای معرفی شده در این مقاله
• سامانه میخک وزارت امورخارجه ایران
• سامانه ثنا ایرانیان خارج از کشور
•سامانه پرسش
•سامانه پرسمان
سامانه میخک وزارت امورخارجه
سامانه میخک وزارت امورخارجه ایران که قبلا با عنوان سامانه تاک راه اندازی شده بود سامانه خدمات یکپارچه امور کنسولی ایرانیان خارج از کشور است. تقریبا اکثر امور کنسولی ایرانیان خارج از کشور مانند صدور و تمدید گذرنامه و اخذ وکالتنامه میبایست از طریق این سامانه انجام شود. به عنوان مثال گرفتن وکالتنامه از سفارت ایران در لندن یا گرفتن وکالتنامه از سفارت ایران در سوئد هر دو نیازمند اخذ کد رهگیری از سامانه میخک هستند. .
در حال حاضر هر ایرانی که بخواهد گذرنامه خود را تمدید کند یا به شخصی وکالت دهد بدون داشتن کد رهگیری نمیتواند به سفارت یا کنسولگری مراجعه کند و ابتدا میبایست در سامانه میخک ثبت نام کند و سپس کد رهگیری میخک بگیرید.
گرفتن کد رهگیری
تمامی درخواستهای کنسولی که نیازمند کد رهگیری است با یک قاعده و قانون مشخص ثبت میشود که بدین شرح میباشد: نخست اطلاعات مورد نیاز (اجباری) هردرخواست در سامانه میخک درج میگردد.
بعد از ثبت اولیه درخواست، مدارک مربوطه آپلود میگردد و در نهایت امکان دانلود رسید یا همان کد رهگیری درخواست میسر میگردد.
نکته مهمی که درخصوص ثبت نام در سامانه میخک وجود داردعدم امکان ویرایش اطلاعات شخصی است پس از ثبت نام است. برای همین موضوع متقاضیان میتوانند درخواست خود را ثبت کرده و پس از دریافت کد رهگیری به نمایندگی مراجعه نمایند و ویرایش اطالعات شخص در نمایندگی انجام پذیرد.
سامانه ثنا ایرانیان خارج از کشور
بعد از سامانه میخک وزارت امورخارجه ایران، سامانه ثنا خارج از کشور یکی از پرکاربردترین سامانههای رسمی کشور است که ایرانیان خارج از کشور از آن استفاده میکنند.
سامانه ثنا چیست؟
سامانه ثنا در سال ۱۳۹۵ توسط قوه قضائیه جهت ابلاغ الکترونیکی اوراق قضایی راه اندازی شد. ثبت نام در این سامانه البته بعدها کاربردهای دیگری هم پیدا کرد. به عنوان مثال هم اکنون افرادی که در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشند و تائید هویت شده باشند بدون مراجعه به دفاتر خدمات قضایی میتوانند درخواست گواهیعدم سوء پیشینه بدهند و گواهی آنها به صورت اینترنتی و آنلاین صادر میشود.
سامانه ثنا ایرانیان خارج از کشور
با توجه به این که برای ثبت نام در سامانه ثنا میبایست اشخاص به صورت حضوری در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تائید هویت شوند، ایرانیان خارج از کشور تا سال ۱۳۹۹ امکان ثبت نام در این سامانه را نداشتند. اما در این سال قوه قضائیه اقدام به احراز هویت غیرحضوری در ثبت نام ثنا کرد که این موضوع بیش از همه برای ایرانیان خارج از کشور مفید بود.
خدمات مهم ثنا برای ایرانیان خارج از کشور
ایرانیان خارج از کشور که دارای کد ثنا هستند، میتوانند از کلیه خدمات قضایی همچون رویت ابلاغیهها و متن دادنامههای صادر شده، اطلاعرسانی روند پرونده و اخذ نوبت از واحدهای قضایی برای پروندههای خود و همچنین درخواست گواهیعدم سوءپیشینه استفاده کنند.
سپردن امور طلاق و اختلافات ورثهای به وکیل دادگستری با سامانه ثنا
در صورتی که که فرد ایرانی ساکن خارج از کشور باشد و در سامانه ثنا نیز ثبت نام کرده باشد به سادگی میتواند با وکیل دادگستری در ایران قرارداد تنظیم کند.
با این قرارداد وکالت، وکیل دادگستری میتواند در کلیه امور قضایی مانند طلاق توافقی یا امور مربوط به ورثهای اقدام کند. در این صورت دیگر نیازی به تنظیم وکالت در سامانه میخک نیست.
مشکل فعلی ثبت نام غیرحضوری در سامانه ثنا
با توجه به این که احراز هویت برای ثبت نام ثنا ایرانیان خارج از کشور توسط هوش مصنوعی و رایانه انجام میشود، در حال حاضر این نوع ثبت نام فقط برای اشخاصی که کارت ملی هوشمند داشته باشند و تصویر آنها در سیستم ثبت احوال موجود باشد میسر است. این موضوع موجب شده است که بسیاری از ایران خارج از کشور امکان ثبت نام غیرحضوری در این سامانه را نداشته باشند.
در همین رابطه مسئولان مربوطه وعده دادهاند که برای این مشکل چاره اندیشیدهاند و به زودی این موضوع حل میشود و احراز هویت افرادی که کارت ملی هوشمند هم نداشته باشند در خارج از کشور انجام میشود.
سامانه پرسش وزارت امورخارجه
سامانه الکترونیکی پاسخگویی به سوالات ایرانیان خارج از کشور» به منظور رفع و رجوع مشکلات هموطنان به آدرس porsesh. mfa. ir در سال ۱۳۹۹ راه اندازی شده است.
سامانه مذکور (موسوم به سامانه پرسش) به صورت چت آفلاین یا تیکتینگ Ticketing فعالیت دارد و با پشتیبانی شماری از پرسنل زبده کنسولی به سئوالات ثبت شده عموم کاربران و ایرانیان خارج از کشور به صورت مشروح پاسخ داده و ابهامات آنها را رفع میکند.
سامانه پرسمان تردد
در سال ۱۴۰۰ سامانه پرسمان تردد ایرانیان مقیم خارج از کشور راه اندازی شد. این سامانه برای اطلاع ایرانیان خارج از کشور از وضعیت ممنوع الخروجی آنهاست.
وزیر خارجه ایران اعلام کرده است که ایرانیان خارج از کشور میتوانند با ارائه کمترین اطلاعات از اینکه آیا بعد از ورود میتوانند از کشور خارج شوند ظرف ۱۰ روز آگاهی یابند.
وی افزود: وزارت خارجه تضمین میکند ایرانیان به راحتی میتوانند به سرزمین مادری خود سفر کنند و نه یکبار بلکه دهها بار در سال میتوانند این سفر را تکرار کنند.
همچنین معاون امور بین الملل رئیس قوه قضائیه در این رابطه تاکید کرد: اصل بر تردد آزادانه هموطنان مقیم خارج به داخل کشور میباشد و فقط افرادی که تردیدهایی درخصوص وجود موانع حقوقی یا قضایی دارند، به این سامانه مراجعه و مبادرت به استعلام نمایند.